Ifjúsági békenagykövetek találkozója

(Konfliktusok a 21. században (Jövőnk a tét))

Február 14-én a Békeházban rendeztük meg az év első Ifi és Egyetemi Békenagyköveti találkozóját, ami nagyon tartalmas és jó hangulatú volt. Az „Egyetemi és Ifjúsági Békenagyköveti Program” célja, hogy kiépítsen egy nemzetközi hálózatot egyetemisták és ifjúsági vezetők között, amely segítheti a helyi és nemzetközi konfliktusok megoldását, illetve a közösség szolgálatán és az értékteremtő munkán keresztül hozzájárulhat egy békésebb jövő felépítéséhez.

Részletek az egyik résztvevő és előadó, Nagy Dániel beszámolójából: á

Bár nem tudott eljönni mindenki, aki szeretett volna, mégis szép számmal gyűltünk össze a budapesti Békeházban ezen a kimondottan hideg szombati napon. Régi békenagykövetek és frissen kinevezettek, CARP-os diákok, a UPF vagy az IRFF kötelékében tevékenykedők, érdeklődők jelentek meg a barátságos hangulatú rendezvényen. A problémafelvetések, az előadások főként napjaink globális konfliktusait, válságait dolgozták fel, de a nem túl könnyed témák ellenére is megmaradt az összejövetelünk vidám jellege.

Délelőtt a Békenagyköveti Mozgalom bemutatása és az új békenagykövetek kinevezése után a régebbi békenagykövetek ismertették gondolataikat, felvetéseiket az őket foglalkoztató válságjelenségekkel kapcsolatban, egy-egy prezentáció formájában. Részükről négy előadást hallgathattunk meg, amelyek a gazdasági világválságot, ezután a magyarországi cigányság helyzetét, majd a környezetkárosítás és az élelmiszerellátás kérdését, végül pedig az internetfüggőséget, mint korunk új mentális betegségét mutatták be.

Rövid szünet után két nagyobb lélegzetű előadást tartottak meg vendégelőadóink, egy rendkívül ügyesen és hatásosan kidolgozott, megindító videó közös megtekintése után. A fő témák most a rasszizmus kérdéséhez, az emberek közötti súlyos ellentétek gyökerének kereséséhez kapcsolódtak az egyének belső, jellembeli tulajdonságain és hibáin keresztül, a vallás jobbító szerepének hangsúlyozásával.

Az ebéd után egy mély és színvonalas beszélgetés alakult ki a jelenlévők között a délelőtti témafelvetések alapján. Megosztottuk egymással személyes tapasztalatainkat, ismereteinket, érveinket, így mindenki megismerhette a társai véleményét, világnézetét. Sort kerítettünk a céljaink konkrét kitűzésére, az elvégzendő feladatok kiosztására.

Végül ügyességi játékokra, személyiségmegismerő, majd szituációs gyakorlatokra is maradt idő, ahol hétköznapi élethelyzetek szerepjátékszerű megélésével és értékelésével fejleszthettük az empátia képességét.

A szombat este elérkeztével egy kifejezetten jóra és hasznosra sikerült találkozót zártunk, ahol egymás megismerésével, gondolataival, ötleteivel jutottunk új tudásanyaghoz. Így kaptunk újabb inspirációkat, amiket a hétköznapi életünkben, az egyesületi munkáinkban használhatunk fel, kívánom, minél nagyobb sikerrel!

Új békenagykövet - Szikora Gergely
Új békenagykövet – Szikora Gergely
Előadás az internetes függőségről
Előadás az internetes függőségről
Előadás az élelmezési gondokról
Előadás az élelmezési gondokról
Itt az ebéd!
Itt az ebéd!
Szünetben
Szünetben
Beszélgetés a körben
Beszélgetés a körben
Vélemények
Vélemények
Ügyességi játék
Ügyességi játék
Szerepjáték
Szerepjáték
Csoportkép
Csoportkép

You may also like...