Búzaszem – Filmklub

(Drimmer László filmje)

Drimmer László, Búzaszem című dokumentumfilmjét vetítettük le a pénteki filmklub keretein belül. A vetítés után a film készítőjével beszélgettünk, valamint a közönség osztotta meg véleményét a témához kapcsolódóan. Az alábbi linken bővebben is olvashatnak az érdeklődők: http://buzaszemfilm.extra.hu Bolondok vagy különcök? Netán nekik van igazuk? – Megismerünk egy fiatal házaspárt, akik sok gyereket szeretnének, ám első magzatgyermekük tíz hetes korában meghal. Elhatározzák, hogy eltemettetik. A kórház azonban nem akarja kiadni a pici holttestet, s az egyházi temetés is problémásnak látszik. Miközben kibontakozik előttünk a kálvária, amit a hivatalos szervekkel való küzdelmükben bejártak, megtudjuk, hogyan vélekednek a magzati életről – azzal az izgalmas kérdéssel szembesülünk, mikor is kezdődik tulajdonképpen az emberi élet. Megszólalnak a téma szerteágazó területeinek szakértői is.

A film nem kerüli meg az abortusz-kérdés problémakörét sem. A házaspár megrázó és felemelő története tudomásunk szerint egyedülálló a magyar jog eddigi praxisában. A filmet vetítették a 2004-es Magyar Filmszemlén, 2005-ben pedig elnyerte a Vas megyei Filmfesztivál első díját. A film eddig közel száz „ankéttal egybekötött” vetítésen szerepelt. A film készítője bárhová szívesen elviszi a filmet, ahová hívják, határon innen és túl. Tiszteletdíjat nem kér, csupán útiköltséget.

„A film méltó a figyelmünkre. Egyébként is a magzati élet a mai magyar jogdogmatika botrányköve „fontos minden szöveg, film, ami erre a kérdésre összpontosítja a közfigyelmet.”

Borbély Zsolt Attila
Búzaszem
Búzaszem

You may also like...