„Peace Road” Kőszeg

A „Peace Road Magyarország 2020” 12. eseménye szervesen kapcsolódott az ausztriai Egyetemes Béke Szövetség szervezésében zajló Peace Road programhoz, amelyet az 1945-ös halálmenet 75. évfordulójára emlékezve indítottak.

1945 márciusában több ezer zsidó munkaszolgálatost és polgári személyt indítottak útnak a kőszegi kényszermunkatáborokból a mauthauseni koncentrációs tábor felé. A vagonokban szállított ezrek mellett, nagyon sok legyengült, beteg munkaszolgálatost indítottak gyalog a hegyeken át a haláltábor irányába. Az ő útvonalukat követi mától 6 napon keresztül néhány ausztriai önkéntes kerékpárral, a járványhelyzet miatt nem Kőszegtől, csak a magyar határtól. Útjukat a https://peaceroadaustria.wordpress.com/blog/ oldalon lehet nyomon követni.

Velük, valamint kísérőikkel találkoztunk a Bozsok és az ausztriai Rohonc (Rechnitz) közötti határátkelőnél, 6 napos útjuk kiindulópontjánál, ahol a senki földjén zászlót cseréltünk és közös emlékképet is készítettünk.

Az osztrák önkéntesek indulása után a kőszegi izraelita temetőnél, majd a munkaszolgálatos emlékműnél is imákat ajánlottunk fel, összekapcsolva így a két ország Peace Road kezdeményezéseit és azok nemes szándékait.

You may also like...