„Peace Road” Békeút a magyar-osztrák-szlovák hármashatáron

Az Egyetemes Béke Szövetsége (UPF), a Nők Világbéke Szövetsége (WFWP), a Családok Szövetsége a Világ Békéjéért és Egységéért (FFWPU) valamint a Fiatalok és Diákok a Békéért Nemzetközi Egyesület (IAYSP) osztrák, szlovák, valamint magyar tagszervezetei közösen szerveztek egy egész napos „Peace Road”, azaz „Békeút” programot a három ország hármashatárán.

A program az Európai Unió himnuszának eléneklésével kezdődött, a résztvevők saját nyelvükön énekeltek együtt. Elisabeth Cook, az ausztriai Családok Szövetsége elnöke mutatta be az előadókat. Peter Haider, az ausztriai Egyetemes Béke Szövetsége elnöke volt az első felszólaló. Emlékeztetett bennünket arra, hogy 1989-ben még mindig a vasfüggöny választotta el a népeket, és hogy hálásan köszönetet kell mondanunk azoknak, akik életüket adták a szabadságért. „A békét ápolni kell, és nem szabad természetesnek venni!” – volt a legfontosabb üzenete.

Őt követően Ing. Gerhard Zapfl, az Ausztria magyar határán fekvő Nickelsdorf polgármestere vette át a szót. A határ menti falu polgármestereként 2015-ben 300 000 határátkelő menekült kezeléséért és a társadalmi béke fenntartásáért volt felelős kis közösségében. Tapasztalatai szerint az integráció jó irányítással és az emberek jóindulatával lehetséges.

Gabriela Ferenčáková, a szlovák-magyar határ menti Čunovo polgármestere rövid beszédet mondott, kiemelve az együttműködés, a közös értékek és a problémák közös megoldásának fontosságát.

Mag. Barbara Grabner, az UPF Szlovákia képviseletében bemutatta az Európai Zöld Övezet („European Green Belt„) kezdeményezést, amelynek célja egy természetvédelmi és fenntartható fejlődésen alapuló övezet megvalósítása Norvégiától Bulgáriáig, főként az egykori vasfüggöny mentén.

„Szívben egyesülve” volt a téma a Nők Világbéke Szövetsége osztrák, szlovák és magyar elnökeinek előadásában. „Fiatalok összefogása a békéért” volt az osztrák és a magyarországi Fiatalok és Diákok a Békéért elnökeinek hozzájárulása. Ők képviselték a rendezvény többi szervezőjét.

A hivatalos program Mészáros Péter beszédével zárult, aki a magyarországi Egyetemes Béke Szövetségét képviselte. Felidézte, hogy gyermekkorában mind a szlovák, mind az osztrák határon megtapasztalta a szigorú határellenőrzést, valahányszor családjával külföldre akartak utazni. Vágya, hogy szabadon léphesse át a határokat, legalábbis Európa ezen részén teljesült. Soha ne vegyük természetesnek a békét, hanem dolgozzunk érte!

A hármashatáron tartott rövid program végén a mintegy százhatvan résztvevő egy kb. nyolckilométeres úton a harmincnál több Peace Road kerékpáros (és egy hosszútávfutó) vezetésével egy közeli magyarországi kempingbe vonult, habár – a Peace Road szellemiségét követve – aznap több kerékpáros már két keréken érkezett Bécsből, illetve Győrből. A résztvevők egy része csónakázásra vagy kajakozásra indult a Duna mellékágain, a Szigetköz természetvédelmi területein.

A „Peace Road” az Egyetemes Béke Szövetsége globális jószolgálati projektje. A projekt eredete 1981-re nyúlik vissza, amikor néhai Dr. Sun Myung Moon tiszteletes, alapítónk, a Tudományok Egységéről szóló konferencián javaslatot tett egy nemzetközi autópályára, amely fizikailag összekötné a világ minden emberét.

A Peace Road kezdeményezés különösen két projektet támogat: egy Korea és Japán közötti tenger alatti alagutat, valamint az Alaszkát és Szibériát összekötő Bering-szoros projektet. Az alapítók víziója és vágya a világ egymással versengő nagyhatalmai, USA, Kína, Oroszország és Japán által körülvett Korea békés újraegyesítése volt. Csak akkor lehet újraegyesíteni Koreát, ha a világ békében összekapcsolódik.

You may also like...