4. Magyarországi Labdarúgó Béke Kupa, Szigetszentmiklós

Az immáron 4. magyarországi barátságos Labdarúgó Béke Kupa a nemzetközi „Peace Cup” szellemiségét, és a „Peace Cup” alapítójának, Sun Myung Moon tiszteletesnek fiatalos lelkesedését és a labdarúgás iránti örök szeretetét hozta el Magyarországra.

Moon tiszteletes ezt mondja a Béke Kupáról életrajzában, a „Békeszerető Világpolgárként” című kötetben:

„A futballnak amellett, hogy olyan sport, ahol versenyeznek, ahol valaki nyer és valaki veszít, lehetősége van jelentősen befolyásolni az országokat és növelni együttműködésüket a béke érdekében. Azt hallottam, hogy kétszer annyian nézték a világbajnokságot, mint amennyien az Olimpiát. Ez jó képet ad arról, mennyien szeretik a futballt világszerte. Ezért, az Olimpiához hasonlóan a futball is képes az országok, etnikumok, vallások és kultúrák közötti harmóniát elősegíteni. A futballt és az országok közötti békét potenciálisan erős partnereknek látom.

Versengő társadalomban élünk, ahol jócskán van stressz. A stressz feszültséget okoz életünkben, és megfoszt lelkünk békéjétől. Amikor a stressz felgyűlik, az emberek ingerültté válhatnak, és van, hogy egymással harcolnak. A sport és a művészetek olyan dolgokra példák, amelyek segítenek csökkenteni stresszünk szintjét. Ezek a dolgok segítenek kiereszteni a felgyűlt indulatokat és összehozzák az emberiséget. A futballcsapatok, szimfonikus zenekarok és balett-társaságok iránti elkötelezettségemnek az oka az, hogy ezek a tevékenységek eszközök a világbéke létrehozásához. Pelé megérti az ilyen gondolkodást.

Miután egyetértettünk ezekben a kérdésekben, Pelé és én létrehoztunk egy új nemzetközi léptékű versenyt, a Béke Kupát, amely 2003 óta minden második évben versenysorozatokat tart. A világ minden tájáról híres csapatokat hoztunk Koreába. Emellett a páros években nők számára rendezzük meg a Béke Királynő Kupa versenysorozatot.

A Béke Kupa szervezetnek célja egy béke stadion felépítése az izraeli-palesztin-jordániai régióban, minél közelebb az izraeli-palesztin határhoz. A stadion szabadon mindenki rendelkezésére állna, békeépítő vállalkozásként. Híres edzőket akarunk hozni Európából, és futball akadémiát indítani a régió gyermekeinek. A felnőttek talán fegyvereket akarnak fogni egymásra, a gyermekek azonban a futball stadionba akarnak majd jönni, és labdát rúgni. Az emberek irreálisnak mondják, és a fejüket rázzák, de meg fogjuk tenni.”

You may also like...